Onze bewoners

 

Lakenvelder Kippen

kippenEen lakenvelder is een kippenras. De naam is gebaseerd op de tekening van het verenkleed, het is als of er een wit laken over het dier heen ligt. Deze tekening is ook te vinden bij andere dieren zoals koeien en muizen. De lakenvelder valt onder het lichte landhoentype en valt als nut ras onder de leg- en sierrassen. Op onze kinderboederij hebben wij 4 hoenders.

 

Lakenvelder Koe

lakenvelder

De lakenvelder is een runderras dat vooral herkenbaar is aan de witte band tussen de voor- en achterpoten om de borst en rug van een verder zwart of rood dier, de lakenvelder tekening.  Er zijn in Nederland ongeveer 3000 lakenvelder runderen en dit aantal is groeiende. Lakenvelder runderen zijn er in twee kleuren “Rood wit” en “Zwart wit”, het merendeel van de populatie heeft de kleur “Rood wit”.  Op onze kinderboederij hebben wij één Zwart-Wit exemplaar.

De lakenvelder wordt vooral gewaardeerd om haar vriendelijke karakter en haar probleemloosheid. Met name zorgboerderijen, kinderboerderijen en hobbyboeren werken graag met lakenvelders.

 

Barnevelder Kip
dsc02543De barnevelder is een middelzwaar kippenras dat zijn oorsprong heeft in het Nederlandse Barneveld. Bijzonder aan dit ras zijn de uiterst donkerbruine eieren. Andere kippenrassen die donkerbruine eieren leggen zijn onder andere Marans en Welsumers. Barnevelders zijn uitstekende legkippen die circa 180 eieren per jaar leggen. De dieren vliegen nauwelijks.

Blaarkop

kinderboerderijDe blaarkop is een oud runderras, dat al in de late Middeleeuwen werd beschreven. Van oudsher komt de blaarkop voor in de provincie Groningen maar ook in de Rijnstreek tussen Utrecht en Leiden. De blaarkop is van oorsprong een dubbeldoelkoe van het vlees-melktype (60%-40%) gekenmerkt door een acceptabele melk- en vleesproductie. Blaarkoppen zijn dus gefokt met iets meer nadruk op de vleesaanzet dan op melkproductie.
De blaarkop is egaal zwart of rood met een witte kop en een witte staartpunt. Rondom de ogen heeft de blaarkop een zwarte of rode vlek, de blaar. Deze mag aan de hals vastzitten. De onderkant van de buik is wit. Witte vlekken in het gekleurde deel of gekleurde vlekken in het witte deel worden, net als te hoge witte poten, beschouwd als ongewenst.
Naast de specifieke aftekening met vlekken rond de ogen zijn het harde beenwerk, de goede vruchtbaarheid en het makkelijk afkalven kenmerkend voor de blaarkop. Een blaarkopkoe meet ongeveer 138 cm schofthoogte en weegt rond de 600 kg.
Assendelfter kip
De Assendelfter is een oud Nederlands kippenras, ontstaan in de Zaanstreek. De Assendelfter en vergelijkbare lichte hoenders waren als legkippen vroeger zeer verbreid in de Zaanstreek en Waterland. Volgens sommigen is het ras de oorsprong van het gepelde Hollandse hoen. Aan het begin van de 20ste eeuw was het ras onder de huidige naam al internationaal bekend. Het ras is lichtgebouwd met een hooggedragen staart en een rozetkam. Er bestaan twee erkende pelvarianten: geelpel, ook wel goudpel genoemd, en zilverpel. Door de kenmerken van de zilverfactor komt bij kruizingen van de kleurslagen ook citroenpel voor. Assendelfters zijn actieve kippen die veel ruimte nodig hebben.
Dwerggeit
De West-Afrikaanse dwerggeit is een geitenras dat van oorsprong uit Midden- en West-Afrika komt. De West-Afrikaanse dwerggeit is zeer populair in Nederland. Dit komt mede door zijn geringe afmetingen, waardoor hij op een kleinere ruimte gehouden kan worden. Ze zijn levendig en aanhankelijk, waardoor ze erg geschikt zijn voor kinderen.
Kat
Een kat mag niet ontbreken op een (kinder) boederij! Sinds oktober 2017 is Kweetal het nieuwe thuis voor onze Mac. Mac komt uit het dierenasiel in Gorinchem en komt gezellig bij ons wonen.  Vooralsnog heeft Mac zijn intrek genomen in een van onze leghokken. Lekker knus dus!
kweetalskyline